Filantropia si mediul de afaceri European concretizarea unei traditii

Filantropie

Majoritatea tarilor europene impartasesc o viziune comuna asupra importantei sprijinirii sectorului non-profit. In mare parte, reglementarile in domeniul fiscal la nivel european abunda in acordarea de facilitati/beneficii atat persoanelor fizice, cat si celor juridice care aloca o parte din venit/profit unui ONG la alegere.

Ceea ce distinge legislatia in vigoare in tarile europene raportat la reglementarea regasita in Codul Fiscal din Romania este accentul pus pe ideea de beneficiu public. Se realizeaza o responsabilizare a contribuabilului, care, in masura in care vrea sa sprijine sectorul neguvernamental, are obligatia de a alege o cauza care implica un beneficiu public (precum in Ungaria si Letonia). In alte tari se prefera diferentierea cotei de deducere raportat la domeniul a carui sponsorizare se urmareste. Astfel, in Polonia, pentru donatiile care au ca scop principal promovarea cercetarii, limita de deducere de 10% din taxa pe impozit este majorata la 15%. Obligatia corelativa acestui drept consta in transmiterea de catre organizatia beneficiara catre institutiile administratiei publice competente a unei liste cuprinzand numele companiilor sau institutiilor donatoare ce au efectuat donatii in bani, in cuantum de peste 3,500 euro sau donatii in produse, in cuantum de peste 8.700 euro.

Beneficiile de ordin fiscal difera in UE. Acestea iau forma unor cheltuieli deductibile (donatiile pot fi deduse intre 30%-200%). Un sistem recunoscut, aplicat si in tara noastra, este acela al deducerii din impozitul pe profit (cotele variaza, ajungand de la 2% la 40%). Lituania si Ungaria se numara printre cele mai generoase tari din acest punct de vedere, cu o reglementare ce prezinta facilitati importante pentru contribuabilul persoana juridica. In Letonia, deducerea se poate realiza pana la dublul valorii donatiei, in limita a 40% din impozitul pe profit, insa beneficiarii pot fi numai organizatiile ce au statul de utilitate publica si cele inregistrate ca furnizori de servicii sociale.

Articol elaborat de catre Raluca Simbotin, asistent politici publice si Mihaela Chicu, voluntar in cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Sursa: http://www.stiriong.ro

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments