De ce nu fac românii voluntariat? Sub 20% dintre români fac voluntariat

Mai puţin de 20% dintre români fac voluntariat. În Europa, suntem printre ţările cu cel mai scăzut nivel de implicare. Motive există! Voluntariatul este un concept destul de nou în România.

În anii '90, singurii voluntari din ţara noastră erau străinii. Veniseră să aibă grija de copiii pe care o lume întreagă îi văzuse cât de greu le era în orfelinate.

Cred că fiecare voluntar care a intrat într-unul dintre aceste locuri a simtit acelaşi lucru: ştiai că în acea clădire sunt 230 de copii, dar când intrai simţeai goliciunea; nu se auzea niciun zgomot. Şi imediat după aceea te lovea mirosul, spune Linda Barr, voluntar din Scotia.

În Europa, cei mai activi voluntari au un nivel de trai ridicat, au un loc de muncă şi 20 de ani de şcoală, dar nu sunt neaparat tineri. În România, tinerii sunt singurii pe care ideea de voluntariat nu îi sperie. Semn că nu au prins perioada comunistă în care "munca patriotică" era impusă, deşi se numea "voluntară". Aşa a ajuns voluntariatul o îndeletnicire nu foarte populară în România zilelor noastre.

Jumătate dintre norvegieni fac voluntariat

La polul opus se află ţările nordice, unde mai mult de jumătate din populaţie face voluntariat. În Norvegia sunt 115 mii de organizaţii neguvernamentale. 80% dintre norvegieni sunt membri într-una sau mai multe organizaţii şi jumătate din populaţie face voluntariat. Asta înseamnă munca a 115 mii de angajaţi cu normă întreagă. Pentru norvegieni, voluntariatul este o atitudine pe care o cultivă în sânul familiei, dar şi la şcoală.

Voluntariatul este nevoia de a fi şi tu parte din ceea ce se întâmplă în jur şi, în acelaşi timp, de a face lucruri care îti plac. Şi face parte din a fi cetăţean - este un mod de a le spune autorităţilor ce vrei. Şi poti face asta printr-o organizaţie, spune Holmin, voluntar din Norvegia.

Norvegienii, de la cei mai tineri la cei mai batrani, se implică voluntar în toate sectoarele de activitate. Poveştile lor, dar şi ale românilor care au înteles că prin gesturi mărunte "Ajută România!", vi le spunem în fiecare seară, în Telejurnal.

O campanie susţinută de Federaţia VOLUM.

Sursa: http://stiri.tvr.ro/

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments