La treaba, Ciresari!

Proiect social amenajare curte
Proiect social amenajare curte

Asociatia Echipa Omenirii, cu ajutorul financiar oferit de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, a dezvoltat in perioada aprilie – august 2013 proiectul "La treaba, ciresari!" de amenajare a spatiului verde aflat in incinta Centrului de plasament in regim de urgenta Ciresarii II din Bucuresti, Prelungirea Ferentari nr. 72-74, sector 5.

Scopul proiectului a fost de a transforma cei 1570 mp de teren arid si salbaticit (vezi foto deapta) intr-un spatiu verde sanatos cu multiple beneficii pentru copiii gazduiti de centru (foto stanga jos): gradina de legume, fructe si flori, spatiu de joaca, loc de relaxare, vizand dezvoltarea armonioasa a copiilor si un comportament responsabil fata de mediu.

De-a lungul celor 5 luni de activitati continue si regulate, implicand peste 60 de voluntari in proiect, am asigurat atat activitati educative pentru copii, cat si amenajarea terenului. Am inceput cu plivirea si curatarea de buruieni, apoi am plantat legumele, fructele si florile, potrivit posibilitatilor de plantare ale sezonului, apoi am construit si montat mobilierul prevazut in amenajare si am finalizat cu intinderea de pamant fertil de padure si crearea aleilor serpuite de pietris. La final, pamantul a fost insamantat cu gazon.


Mobilierul care infrumuseteaza si completeaza spatiul verde a fost partial realizat din material lemnos aflat la dispozitia centrului, provenit din mobilier vechi dezafectat: foisorul, cutia de compost si cutia de nisip pentru joaca.  Suplimentar, s-au achizitionat doua pergole pentru trandafiri cataratori si un gard delimitator al locului de joaca si s-a mai creat un spatiu sport de 20mp din dale de cauciuc reciclat, pe care copiii au amplasat o masa de tenis. De-a lungul desfasurarii amenajarii, ne-am bucurat de sustinerea multor sponsori, care ne-au furnizat atat materiale de constructii, cat si manopera, la costuri preferentiale sau gratuit.

Prezentare statistica  a proiectului „La treaba, ciresari!”:

Echipa de proiect: 5 membri voluntari
Durata: 15 aprilie – 30 august
Voluntari: aprox. 64
Copii implicati in amenajare: aprox. 10
Ore de voluntariat: aprox. 2000

Flori plantate: aprox. 300 buc
Rasaduri legume:  aprox 300
Seminte legume: 21 plicuri
Flori si tufe: aprox. 300
Arbusti: 1 buc

Mobilier instalat: foisor, 2 pergole, cutie de compost, cutie de nisip, gard.

Spatiu de joaca cu dale de cauciuc: 21 mp.

Cost total proiect:  13174 Ron din care contributia financiara a asociatiei: 4238 Ron, restul de 8936 Ron fiind asigurat de catre sponsorii principali ai proiectului: Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
Alte donatii si sponsorizari: 13303 Ron
Bucuria si incantarea copiilor: nemasurata!

Invitam membrii comunitatii sa se implice activ si responsabil in activitati de voluntariat in care fiecare isi poate aduce contributia la imbunatatirea traiului pentru cei in lipsuri. Orice gest conteaza. In afara de cifre si valori materiale, actiunea noastra a insemnat foarte mult pentru centrul de plasament in termeni de constientizare si responsabilizare pentru personalul centrului, de imbogatire a spatiului in care copiii isi petrec zilele, de oportunitatea de a ingriji la randul lor o planta sau o floare sau de a se lasa inspirati de frumusetea sanatoasa si multicolora a naturii.

Suntem cu totii UNA! Suntem bucurosi si recunoscatori ca am reusit impreuna sa ne ridicam la cerintele acestui proiect si sa aducem bucuria in ochii copiilor. Cu cat traim aceasta realitate pe toate planurile fiintei noastre, cu atat viata noastra capata sens si implinire , in timp ce viata celor de langa noi devine mai plina de savoare.