1 iunie - activitate de plantare la Ciresarii II

Sambata, 1 iunie am petrecut o zi plina de soare atat inima cat si la propriu alaturi de copiii de la centrul de plasament Ciresarii II si 14 voluntari plini de elan si voie buna. Am intins pamant de padure pe o suprafata mare de teren, am infiintat culturi multiple de legume si am creat partial aleea de flori. Am invatat despre permacultura de la voluntarii nostri, carora le suntem recunoscatori pentru solutiile si ideile de amenajat gradina.

Rasadurile au fost puse dupa metoda lui Geoff Lawton, prezentata in documentarul "Solurile permaculturii".

Pentru a rasadi plantele dupa aceasta metoda a fost nevoie de cartoane sau alte articole de papetarie biodegradabile si paie sau fan uscat. De asemenea, sunt binevenite si alte articole biodegradabile, cum ar fi textilele naturale, dar si compostul si gunoiul de grajd.

In prima etapa am imprastiat pamant fertil de padure, care a fost nivelat. Dupa ce am stabilit care va fi latimea si lungimea stratului de legume, am trecut la urmatoarea etapa care a constat in crearea unor margini mai inalte pe perimetrul stratului. Latimea acestuia se stabileste in asa fel incat sa se poata ajunge si de pe o parte, si de pe cealalta a stratului pana la mijloc, fara a se calca in interior. Am inaltat marginea pe tot perimetrul stratului in scopul de a capta si de a retine apa de ploaie cat mai mult timp posibil, asta deoarece climatul de la noi este mai mult secetos decat ploios.

Apoi am intins cartoane pe toata suprafata stratului si le-am gaurit in locurile in care urma sa plantam rasadurile. Gaurile au fost facute cu un cutit, langa marginile stratului, dar si pe mijlocul acestuia. Ulterior, am turnat apa in toate gaurile facute si am trecut la plantarea propriu-zisa. Dupa ce au fost puse toate rasadurile, am imprastiat iarba uscata peste cartoane si in special in jurul plantelor.

Stratul trebuie udat bine in primele zile, apa fiind absorbita de fan si cartoane.

Beneficiile acestei metode sunt:
- iarba nu mai creste de sub carton, deoarece nu mai razbate prin acesta si nici nu beneficiaza de lumina, prin urmare plivitul si prasitul nu mai sunt necesare;
- umezeala este retinuta sub cartoane o lunga perioada de timp, deorece evaporarea se produce mult mai greu, prin urmare plantele se uda mult mai rar.
- se inmultesc ramele si alte vietati ce misuna prin sol, al caror efect benefic este deja cunoscut;
- se creaza mult mai repede stratul de humus, deoarece in urmatorii ani nu se mai intervine cu sapatul, ci doar cu adaugarea de compost si fan, reluandu-se apoi procesul de plantare a rasadurilor. Cartonul si paiele/fanul se composteaza in timp si astfel se ingroasa stratul de humus.

La pranz, am servit o masa calda si gustoasa, pregatita in bucataria centrului de plasament.

Evaluand in cifre, activitatea a 14 voluntari s-a concretizat in:

- intindere pamant vegetal

- plantari de rasaduri
telina - 30 buc
varza - 30 buc
cimbru -30 buc
ardei - 70 buc
rosii - 80 buc
vinete - 45 buc
busuioc - 10 buc

flori - 100 rasaduri (petunii, crizanteme, azalee, garofite)

- am insamantat:
castraveti (40 cuiburi)
morcovi de toamna
marar
patrunjel

Iata cateva fotografii:

 {becssg}Ciresarii2_1iunie{/becssg}